collega's

aan het woord

Maak kennis met onze collega’s

Je zou ze zomaar elke dag tegen kunnen komen op school: jonge docenten net van school, zij-instromers vanuit de beroepspraktijk, specialisten op gebied van leerlingbegeleiding en loopbaanontwikkeling, de manager die een team aanstuurt of professionals op gebied van rooster/examinering/HRM etc.

Maak hieronder alvast kennis met een paar van onze collega’s:

Lange tijd had Anouk in haar hoofd dat ze iets al perfect moest kunnen voordat ze ergens aan begon. Toen ze teammanager werd, leerde ze dat dat helemaal niet hoeft. “Iedereen heeft op elke plek iéts te bieden. Daarnaast hoef je niet vanaf het begin alles te kunnen: je leert steeds wat bij en daardoor blijf je groeien. Welke functie je ook doet, iedereen heeft ontwikkelpunten en niemand is perfect.”

Zelfs als Dirk Jan van Zoest over een Italiaanse markt struint, stuit hij op dingen die hij kan gebruiken in zijn geschiedenislessen. “Zo kwam ik in een verlaten dorp een boek tegen over een lokale Italiaanse voetbalclub. Daar kon ik een mooie opgave over maken. Dat zie ik echt als sport: input uit het dagelijks leven samenstellen tot een leuke opdracht of toets.”

Esther werkt al sinds 2001 bij Aventus: ze vervulde verschillende functies en is nu projectleider bij het loopbaancentrum. Een baan die echt bij haar past. “Ik ben een kartrekker en zit nu in een fase waarin dat ook goed past. Ik kan nu leuke dingen doen waarmee ik ervoor zorg dat studenten alles krijgen wat ze nodig hebben om zich te ontwikkelen.”

Studenten begeleiden terwijl je de halve week zelf ook nog in de schoolbanken zit: een uitdagende, maar zeer aangename mix, volgens Koen Theunissen. De instructeur Hout & Meubel maakte 5 jaar geleden de overstap van de bouwplaats naar het onderwijs: “Het was een flinke switch, maar ik heb nog geen seconde spijt gehad.”

Als het aankomt op de begeleiding van jongeren, is Manon van alle markten thuis. Zij begon als sociaal pedagogisch hulpverlener en werkte vervolgens in de woonbegeleiding van jongeren met gedragsproblematiek, en peuter- en buitenschoolse opvang. Na een aantal administratieve functies, besloot ze een opleiding tot docent te volgen.

Hij is pas 30, en toch loopt Con-Tong al 13 jaar rond op Aventus. Naast dat hij zich bezighoudt met het ontwikkelen van rapportages, is Con-Tong actief bij de personeelsvereniging én haakt hij aan bij activiteiten van Aventus Young. Een bezige bij met hart voor zijn werk, maar vooral zijn collega’s.

Tijdens zijn studie Toegepaste Psychologie ontdekte Bram een nieuwe passie: het onderwijs. Toen hij zijn diploma op zak had, vertrok hij daarom direct naar de Kopopleiding om een jaar later bij Aventus aan de slag te gaan. Nu, drie jaar later, weet hij zeker dat dit de juiste keuze was.

Aventus is altijd in beweging. Dat ziet ook docent Omgangskunde, Renée. In haar tien jaar bij Aventus is de organisatie continu aan het veranderen en Renée ontwikkelt lekker mee. Naast dat ze voor de klas staat, is ze ook druk als studieloopbaanbegeleider en groepsdynamisch coach. Iedere dag dus weer gegarandeerd een volle agenda!

Na een aantal jaar in het bedrijfsleven zocht software developer Jimmy meer maatschappelijke impact in zijn werk. Eén van de dingen die hij graag wilde doen, was jongeren coachen. Toen hij de tip kreeg om zich als zij-instromer aan te sluiten bij Aventus was Jimmy’s keuze snel gemaakt. “Binnen een week had ik contact opgenomen met Aventus!”

Met een MTS- en HTS-diploma Autotechniek op zak stapte Mark het bedrijfsleven in, waar hij voor diverse auto-importeurs werkte. Al jaren spookte het door zijn hoofd om het onderwijs in te gaan. In 2014 zette hij dan eindelijk de stap. “Bij Aventus kreeg ik de mogelijkheid om werkend te leren. Terwijl ik voor de klas stond, was ik bezig met het behalen van mijn Pedagogisch Didactisch Getuigschrift (PDG).”

Astrid begon haar loopbaan als IT’er en werkte jarenlang met veel plezier in de ICT. Totdat ze toe was aan een nieuwe uitdaging en verbreding van haar werk. Er kwam een toffe bedrijfsvoeringsfunctie vrij in Apeldoorn, bij Aventus. Ideaal, want Astrid woont in de buurt. “Zo rolde ik dus het onderwijs in. Toen ik voor mijn eerste gesprek de school in liep, viel mijn mond open van verwondering: Aventus is een maatschappij in het klein. Je kan hier alles vinden.”

Als íemand dynamisch werk heeft, is het Lucas wel. Als HR-medewerker komt hij met veel Aventus-collega’s in contact om ervoor te zorgen dat ze alle middelen hebben die ze nodig hebben om hun werk goed en veilig uit te voeren. “Dat vind ik heel belangrijk. Tijdens mijn studie speelden docenten een grote rol, dus ik weet hoe belangrijk het is om ze de juiste handvatten te geven.”

Niet alleen je leerlingen naar die eindstreep helpen, maar ook nog eens een steentje bijdragen aan hun toekomst, dat is waar Monique blij van wordt. Als docent Duits doet ze er alles aan om leerlingen de taal te laten begrijpen en als decaan helpt ze hen op persoonlijk vlak het maximale uit zichzelf te halen. “Het geeft mij zo veel energie om te zien dat ze de beste versie van zichzelf worden!”

Sinds zijn 23e werkt Petjo al in het middelbaar beroepsonderwijs. Hij begon als stagiair, werd docent, coördinator, vervolgens manager en groeide uiteindelijk door tot sectordirecteur Creatieve Industrie. “De eerste keer dat ik manager kon worden, weigerde ik. Daar had ik echt geen zin in. Tot ik me bedacht dat ik altijd vond dat ik het beter wist. Dan moest ik dat ook maar eens laten zien.”

Tijdens haar schooltijd was ze zelf student bij Aventus in Zutphen. Toen Bodine besloot de opleiding tot docent Nederlands te volgen, was het voor haar dan ook snel duidelijk waar ze haar LIO-stage zou lopen. “Ik had een fijne herinnering aan de school en wist hoe ze daar te werk gingen. Laat ik het gewoon proberen, dacht ik.”

Een kleine tien jaar geleden kwam Ellen als interim-manager bij Aventus binnen. Na twee jaar verloor ze haar hart aan de organisatie en besloot ze langer te willen blijven. En dus solliciteerde ze als lid van het college van bestuur. “Het is een enorm warme organisatie. Iedereen staat voor je klaar en wil je helpen. Ik voelde me er vanaf het eerste moment ongelofelijk welkom.”

In 2018 maakte Martin de keuze om zijn baan bij de bank te verwisselen voor het onderwijs. De waardering die hij in zijn vorige baan een beetje miste, krijgt hij bij Aventus driedubbel terug. “Het gevoel van waardering in je werk is heel belangrijk. Het zorgt ervoor dat ik Aventus ook weer iets terug wil geven.”

Monique werkte bij verschillende werkgevers als HRM-adviseur, maar werken bij een ROC was nieuw voor haar. Van het bedrijfsleven naar werken bij een school: het is een groot verschil. “Het eerste jaar dacht ik: ‘help!’ Het duurde even voor ik alle afkortingen doorhad bijvoorbeeld. Het is een grote organisatie met ongeveer 1.300 medewerkers, dat was complexer dan bij mijn vorige werkgevers. Inmiddels heb ik twee jaar ervaring: ik ben helemaal gewend.”

Menno houdt ervan om mensen te helpen en problemen op te lossen. Iets wat hij goed kwijt kan in zijn functie als specialist onderwijslogistiek. “Sinds ik bij Aventus werk, ben ik tot het besef gekomen dat werk ook heel leuk kan zijn. Ik ga iedere dag met plezier naar mijn werk en de weken vliegen echt voorbij.”

Patricia wilde haar hele leven al advocaat worden. Of kinderboekenschrijfster. Toch kwam ze vijftien jaar geleden in het onderwijs bij Aventus terecht. Ze begon bij de studentenadministratie en groeide door tot marketingcommunicatiemedewerker. Nu schrijf ik over en voor studenten: mijn liefde voor verhalen kan ik dus zeker kwijt in mijn huidige werk.”

Tot twee jaar terug was Marinus leidinggevende bij de scouting. “Ik zat zelf van kleins af aan al bij de scouting. Ik maakte daar vrienden, bleef hangen en kwam tot de ontdekking dat ik het begeleiden van jongeren ook leuk vind. Het gaf me enorm veel energie. Dit was dan ook het moment dat ik wist: hier wil ik in mijn verdere loopbaan iets mee doen.”

Het leek Edith altijd al leuk om haar kennis als verpleegkundige over te brengen op anderen. En dus waagde ze de sprong: ze solliciteerde als docent Verpleegkunde bij Aventus. Met succes! Als docent leert ze nu onze studenten de kneepjes van het vak. “De enthousiaste reacties van studenten bevestigen dat ik de juiste keuze heb gemaakt.

Al van kleins af aan wilde Maaike alles, maar dan ook echt alles weten. “Toen ik vier jaar oud was, gingen we met de familie op vakantie. Ik zat toen bij mijn oom in de auto en bleef constant vragen stellen, over van alles. Hoe zit dit en hoe werkt dat? Hij werd echt gek van me”, lacht Maaike. Die nieuwsgierigheid kan ze erg goed kwijt in haar werk als senior adviseur leren en ontwikkelen

Studenten die écht enthousiast worden van een les die je ontwikkelt. Dat is waar je het voor doet, toch? Dat vindt Kristel nou ook. Ze werkte 20 jaar als verloskundige toen ze besloot om het roer om te gooien. Ze ging van de ouderenzorg naar de ICT en kwam uiteindelijk als docent Verpleegkundige in opleiding bij Aventus terecht. “Ik leer en mag tegelijkertijd onze studenten helpen groeien.”

Biologie is in deze wereld van klimaatrampen actueler dan ooit. Lucy heeft een enorme drive om haar leerlingen met een kritische blik de maatschappij in te sturen. “Biologie raakt zoveel aspecten van het leven. Ik verwerk daarom altijd de actualiteit in mijn lessen en spoor leerlingen aan zelf na te denken over soms ethische vragen.”

Om bij Aventus te komen, reist Dennis 2 uur en 40 minuten met het openbaar vervoer, enkele reis. Zijn insteek was dan ook om hier een jaartje te werken en dan iets anders te zoeken. “Maar op dit moment zit ik alweer in mijn zesde jaar. Dat zegt denk ik wel genoeg: ik heb het enorm naar mijn zin. Aventus voelt voor mij als één grote familie. De sfeer is heel fijn en gemoedelijk.”

Ellen werkte eerst op het hbo, maar maakte de switch naar het mbo. “Ik zocht een uitdagende baan, verandering en innovatie. Een onderwijsfunctie met echte aansluiting op het werkveld. Nu ben ik als teammanager de verbinder tussen onze opleidingen en de praktijk, en tussen het mbo en het hbo of middelbaar onderwijs. Het is één groot avontuur.”

Annelies werkt sinds 2002 bij Aventus. Ze zat ongeveer tien jaar lang in hetzelfde team, maar op een gegeven moment was het tijd voor een nieuwe stap. “Ik houd heel erg van zekerheid. Als ik het ergens naar mijn zin heb, waarom zou ik dan verder kijken? Maar ik merkte aan alles dat het tijd was om een nieuwe uitdaging aan te gaan en me verder te ontwikkelen. Dat kon gelukkig!”

Hoewel Floor van oorsprong maatschappelijk werker is, was ze toch geïnteresseerd toen er een functie voor een begeleidingsklas vrijkwam. Inmiddels werkt ze als docent en teamcoördinator bij Autotechniek. “Die combinatie is heel gaaf: je weet wat er speelt in de klas, maar mag ook coördineren, ontwikkelen en lijnen uitzetten binnen het team.

Twintig jaar geleden werkte Schelte nog als hr-medewerker bij een uitzendbureau. Hij kwam uiteindelijk bij Aventus terecht, waar hij al lerende docent werd. “Aventus gaf mij het vertrouwen en zette me voor de klas. Ze gaven me alle tools die ik nodig had om docent te worden. Hierdoor ben ik enorm gegroeid. In mijn werk als docent, maar ook als persoon.”

Evelyn is docent Nederlands en doet daarnaast veel extra dingen binnen het team van Retail & Ondernemerschap van Aventus. Daarnaast is ze lid van de examencommissie. Fijn, want op die manier kan ze echt wat voor de sector betekenen. Ze krijgt zelfs de ruimte om naast haar onderwijsbaan aan een andere droom te werken: “Hét voorbeeld dat we bij Aventus in mogelijkheden denken.”

Peter wordt al zijn hele leven blij van werken met jongeren. Hij was actief in ouderraden op de school van zijn kinderen, hielp bij de scouting en droomde altijd van het docentschap. Tot het een paar jaar geleden eindelijk zover was. “Alles klopte, ik had de tijd en ruimte om de overstap te maken. Ik sta pas drie jaar voor de klas, maar het is nu al de leukste baan uit mijn carrière.”

Van de ene meeting in de andere: als teamleider van de studentadministratie is Monique de Korte iedere dag van alles aan het regelen. Daarnaast is ze ook nog actief in werkgroepen, projectgroepen en het MT-STA. “Ik word blij van samenwerken. En toevallig mag ik dat dan ook nog eens met heel fijne en leuke collega’s doen!”