Koen

‘De standaard werkdag is een fabeltje’

Studenten begeleiden terwijl je de halve week zelf ook nog in de schoolbanken zit: een uitdagende, maar zeer aangename mix, volgens Koen. De instructeur Hout & Meubel maakte 5 jaar geleden de overstap van de bouwplaats naar het onderwijs: “Het was een flinke switch, maar ik heb nog geen seconde spijt gehad.”


Na jarenlang gewerkt te hebben als interieurbouwer, was het voor Koen tijd voor iets nieuws. “Wat dat dan precies was, wist ik niet. Ik heb een tijdje duikcursussen gegeven en daar werd mijn liefde voor lesgeven aangewakkerd. Zodoende besloot ik mijn passie voor interieurbouw en interesse in het onderwijs te combineren bij Aventus.”

Een leven lang ontwikkelen

Hoe een standaard werkdag van de 31-jarige instructeur eruit ziet? “Die bestaat helemaal niet! En dat is nou juist het leuke. Het ene moment sta ik voor de klas, dan bespreek ik de studievordering met een student, om vervolgens op bezoek te gaan bij een andere student die op stage is. Daarnaast ga ik zelf ook nog naar school en hoop ik voor aankomende zomer officieel docent te zijn.”

Koens wens om van instructeur naar docent te gaan, werd door Aventus flink toegejuicht. “Die support kende ik helemaal niet vanuit mijn vorige werk. In de interieurbouw moet je eerst laten zien dat je iets beheerst voordat anderen je daarin steunen. Het is in dat opzicht ook best een zelfstandig beroep. Het onderwijs is een teamsport. De hulp vanuit Aventus reikt veel verder dan de bekostiging van de studie. Mijn leidinggevenden zijn oprecht geïnteresseerd in mij, mijn kunnen en in mijn behoeften om te ontwikkelen. Die stimulans om jezelf keer op keer te blijven ontwikkelen is voor mij, en ik denk vele collega’s van mijn leeftijd, ontzettend waardevol.”

Het perfecte team

Dat steeds meer young professionals de deur naar Aventus weten te vinden, is wel te zien op de werkplaats van Meubel- en Interieurbouw. “Ik werk in een jong team vol ‘vakidioten’. We vullen elkaar heel goed aan en hebben allemaal onze eigen expertises.”

Tussen de jonge honden loopt één meer ervaren collega rond. “Marcel is onze rots in de branding. Onlangs vierden we zijn 25-jarig jubileum bij Aventus. Wanneer wij te enthousiast raken over alle nieuwe innovaties die we willen implementeren, houdt hij ons met beide benen op de grond. Die combinatie van mooie, creatieve ideeën en inhoudelijk stevige vakkennis, maakt ons het perfecte team.”

Contact met collega’s

Toch is het werken bij Aventus niet altijd een fluitje van een cent geweest voor Koen. “Toen ik hier binnenliep, verdwaalde ik zowat in alle informatie. Of wat dacht je van al die afkortingen? Aventus heeft een heel eigen vocabulaire. Dat was flink inkomen!” En ook nu kent hij in zijn werk nog obstakels. “Ik ben geen ster in grenzen stellen. Onze werkplaats staat altijd open, dus regelmatig krijg ik de vraag of ik een schapje of een kastje in elkaar kan zetten. Dat doe ik natuurlijk met alle liefde, maar naast mijn echte werkzaamheden en het studeren, is het soms een beetje teveel van het goede. Daarom waak ik daar nu voor. Maar heel eerlijk: de beveiliger moet mij en mijn collega’s nog best vaak naar huis sturen omdat de school ‘nu echt moet sluiten.”

En ook op andere momenten ontpopt Koen zich tot een sociale vlinder. “Ieder jaar zijn we druk met levensechte opdrachten. In die projecten maken we contact met andere afdelingen collega’s. Dat vind ik superleuk, want zo kan ik het onderwijs én mijn netwerk versterken. Een echte win-winsituatie!”