ASTRID

‘HET MBO HEEFT ME POSITIEF VERRAST’

Astrid begon haar loopbaan als IT’er en werkte jarenlang met veel plezier in de ICT. Totdat ze toe was aan een nieuwe uitdaging en verbreding van haar werk. Er kwam een toffe bedrijfsvoeringsfunctie vrij in Apeldoorn, bij Aventus. Ideaal, want Astrid woont in de buurt. “Zo rolde ik dus het onderwijs in. Toen ik voor mijn eerste gesprek de school in liep, viel mijn mond open van verwondering: Aventus is een maatschappij in het klein. Je kan hier alles vinden.”


Dat het mbo zo veelzijdig zou zijn, had Astrid niet verwacht. “Ik werk als directeur bedrijfsvoering mee aan alles wat nodig is om de school te runnen”, vertelt ze. “Denk aan het faciliteren van onze gebouwen, ICT, catering, schoonmaak, beveiliging en roosters. In mijn rol help ik dus op meerdere gebieden en speelvelden het onderwijs een stukje verder. Dat is heel complex, maar ook heel interessant. Ik ben positief verrast.”

Het gevoel iets bij te dragen

Astrid heeft een brede verantwoordelijkheid en divers takenpakket. “We overleggen bijvoorbeeld of nieuwbouw nodig is en zo ja, waar dat dan moet komen. Maar we houden ons ook bezig met gepersonaliseerd onderwijs, wat natuurlijk impact heeft op de onderwijslogistiek. Geen dag is hetzelfde, dat maakt het heel leuk.”

Dat diverse werk is haar op het lijf geschreven. “Ik kan goed schakelen en zie hoofdlijnen. Ik heb ook een brede interesse, dat helpt in mijn functie. Ook vind ik het belangrijk om het gevoel te hebben écht iets bij te dragen. En dat is zo in mijn functie: als directeur bedrijfsvoering maak je impact. Dat is echt heel gaaf!” Zo zorgde Astrid er met haar team voor dat er ruimtes werden ingericht op school waar studenten samen kunnen werken of ontspannen. “Als je dan ziet dat studenten daar zitten en aan het werk zijn, geeft dat voldoening. Ik heb het gevoel echt iets te kunnen doen voor onze studenten.”

Goede gesprekken voeren

Inmiddels voelt Astrid zich als een vis in het water in het onderwijs. “Het fijne is dat mensen hier graag samenwerken. We voeren goede gesprekken en komen samen tot de beste oplossingen. De sfeer is heel open en sociaal”, legt ze uit. “Als we feedback vragen over een strategie dan zijn er veel mensen die willen meedenken en actief meedoen. Bij mijn vorige banen zeiden collega’s: ‘laat me gewoon mijn werk doen’. Hier zijn mensen zelfs na hun werkdag nog bereid om onder het genot van een pizza input te leveren en tot ideeën te komen. Iedereen is bereid een stapje extra te zetten.”

“Aventus is een organisatie waar leren en zorgen voor mensen centraal staat”, gaat Astrid verder. “Dat merk je in omgang met collega’s en wat je van elkaar verwacht. Je kunt je vrijheid pakken om je ding goed te doen en we geven elkaar daar de ruimte voor. Die betrokkenheid werkt fijn.” Het duurde wel even voor ze zich thuis voelde bij Aventus. “Ook al kwam ik binnen in een fantastische, diverse en jonge omgeving: de mensen maken uiteindelijk dat je je thuis voelt. Maar die collega’s moet je dan wel eerst leren kennen. Inmiddels ken en herken ik mensen, en weten zij mij ook te vinden. Dat vind ik heerlijk!”

Ontwikkelmogelijkheden

Naast haar werk volgt Astrid een leiderschapsprogramma samen met andere leidinggevenden. Maar daarnaast denkt ze zelf ook na over een opleiding. “Daar ben ik wel weer aan toe. Eerst ging al mijn energie naar het inwerken, Aventus leren kennen en meer over het onderwijs te weten komen. Nu heb ik meer ruimte voor persoonlijke ontwikkeling, dus dat gaat zeker weer gebeuren.”