Jimmy

‘Docent zijn is meer dan alleen lesgeven’

Na een aantal jaar in het bedrijfsleven zocht software developer Jimmy meer maatschappelijke impact in zijn werk. Eén van de dingen die hij graag wilde doen, was jongeren coachen. Toen hij de tip kreeg om zich als zij-instromer aan te sluiten bij Aventus was Jimmy’s keuze snel gemaakt. “Binnen een week had ik contact opgenomen met Aventus!”


Jimmy ziet veel vergrijzing om zich heen. “Ook in het onderwijs. De jongere generatie die wel in het onderwijs gaat werken, verlaat helaas ook weer snel het werkveld. Terwijl het wel heel belangrijk is dat er jonge leerkrachten zijn. Dat maatschappelijke belang om als young professional voor de klas te staan trok me. Daarnaast vind ik het gewoon leuk om vakkennis over te brengen.”

Dichtbij de leerlingen

Met zijn 24 jaar merkt Jimmy dat hij zich goed kan verplaatsen in zijn studenten. “Die zijn zo’n 15 tot 28 jaar, dus sommigen zijn zelfs nog ouder dan ik. Dat is soms gek, maar wel leuk. Je staat dicht bij de leerlingen.”

Als jonge leraar leert Jimmy zelf ook nog volop bij in zijn functie als docent. “Software is bijvoorbeeld een hot item. Veel jongeren zijn ermee bezig en er is een hoop innovatie. Zo leer ik ook weer van mijn studenten. Op een gemiddelde dag is dat misschien zelfs wel fiftyfifty. Mijn leerlingen krijgen ook de kans om zelf de lessen in te vullen. Ik geef uitleg en bepaal de werkvorm, zij geven me onderwerpen om samen in te duiken. Het leren gaat beide kanten op.”

“Maar docent zijn is meer dan alleen lesgeven”, vertelt Jimmy. “Je begeleidt ook een doelgroep van leerlingen die op zoek zijn naar hun eigen identiteit. Soms komen daar ook problemen bij, dat hoort bij de leeftijd. We kunnen het daar samen goed over hebben.”

Ruimte om te ontwikkelen

Jimmy waardeert het dat hij bij Aventus goed richting kan geven aan zijn loopbaan. “Ik heb regelmatig een gesprek met de teammanager. Dan bespreken we mijn dromen en wensen binnen Aventus, en bekijken we de mogelijkheden. Vaak zet ik mijn doelen meteen op papier. De drive om steeds iets meer te doen is groot.”

Die kans krijgt Jimmy bij Aventus ook. “Voor zij-instromers kan de overstap van het bedrijfsleven naar het onderwijs een drempel zijn. Je volgt namelijk onderwijs naast je werk. Maar uiteindelijk viel het wel mee. De opleiding duurt minimaal een jaar en wordt gesubsidieerd door de overheid. Dat maakte het hartstikke aantrekkelijk.”

“Momenteel ben ik bezig met de opleiding tweedegraads technisch beroepsonderwijs. De vakinhoudelijke kennis heb ik al behaald met mijn hbo-bachelor ICT, nu werk ik aan mijn pedagogische en vakdidactische bekwaamheid. Het is fijn dat ik de kans krijg om me zo verder te ontwikkelen. Ik heb de ambitie om voor het senior docentschap te gaan en ik denk dat dat bij Aventus ook wel in het verschiet ligt. Dat motiveert me om door te gaan. Er is veel mogelijk.”

Vriendschappelijke sfeer

“De sfeer bij Aventus is heel open. Er is altijd ruimte voor een gesprek, ook met het management. Initiatief tonen wordt gewaardeerd en je ideeën worden gehoord. Iedereen wordt in zijn waarde gelaten en dat vind ik iets moois.”

“Buiten werk zijn mijn collega’s ook erg gezellig. Er is altijd wel iemand met wie het klikt op de vrijdagmiddagborrel. Naast leuk werk houd je er dus mooie vriendschappen aan over. Dat maakt het team hecht.”

Jimmy is ook aangesloten bij personeelsvereniging Eventus. “Voor 5 euro per maand doen we ontzettend leuke dingen, zoals een pubquiz, bierproeverij of gewoon een keertje uitgaan. Het is ontzettend gezellig en je leert een hoop mensen kennen in een organisatie met meer dan 1200 medewerkers. Dat vind ik echt iets tofs binnen Aventus.”

Kom een keertje langs!

Zijn advies aan potentiële collega’s is duidelijk. “Ik zou zeggen: kom een keertje langs! Loop door de school, ervaar het. Het mbo bruist van alle mogelijkheden. Wel even aanmelden natuurlijk, maar die open sfeer is er. Of je hier nu mensen kent of niet: ga met ons in gesprek en kijk of het wat voor je is. Alleen dan weet je het zeker!”