Bram

‘Aventus neemt je serieus en dat is mij heel veel waard’

Tijdens zijn studie Toegepaste Psychologie ontdekte Bram een nieuwe passie: het onderwijs. Toen hij zijn diploma op zak had, vertrok hij daarom direct naar de Kopopleiding om een jaar later bij Aventus aan de slag te gaan. Nu, drie jaar later, weet hij zeker dat dit de juiste keuze was.


In zijn laatste studiejaar liep Bram stage bij Stichting Cross your Borders. Hij organiseerde burgerschapsprojecten voor jongeren en werd erg blij van het staan voor een klas. Niet gek dus, dat hij van koers veranderde en vertrok naar het onderwijs. “Werken met studenten vind ik ontzettend leuk. Deze doelgroep past heel goed bij mij. Soms denk ik wel eens dat het komt doordat we zo dicht bij elkaar zitten qua leeftijd. Maar ik weet niet of die vlieger nog wel opgaat, want ik ben inmiddels ook alweer 28!”

Sparren met collega’s

Van de 40 uur in zijn werkweek, staat Bram er zo’n 25 voor de klas. De overige uren steekt hij in een designteam, het expertiseteam Opleiden en studieloopbaan begeleiden. “Heel eerlijk; misschien zijn dat wel mijn favoriete uren in de week. Hoewel ik dus nog redelijk nieuw in het onderwijs ben, voel ik me er helemaal in thuis. Ik spar graag met collega’s over innovaties binnen Aventus en vind ik het gaaf dat ik daar nu al mijn steentje aan mag bijdragen.”

“Ik hoor wel eens van mensen die bij andere grote bedrijven werken, dat ze zich een nummertje voelen. Dat is bij Aventus absoluut niet het geval. Zo ervaar ik het in ieder geval niet. Ik vind het mooi dat goede ideeën van iedereen mogen komen. Jonge of nieuwe collega’s worden even graag gehoord als mensen met meer ervaring. De organisatie neemt je serieus en dat is mij heel veel waard.”

Waar ligt de balans?

“Aventus is mijn eerste officiële werkgever. Ik kwam hier onervaren binnen, maar ben in drie jaar ontzettend gegroeid. Toen ik begon, startte Aventus toevallig met de nieuwe onderwijsvorm. Dat was een prettige tijd om in te stromen, want ook de collega’s met veel ervaring moesten weer wegwijs worden. Ik heb destijds van meerdere collega’s gehoord dat ik snel mijn plek heb gevonden. Dat idee had ik zelf ook al, maar die bevestiging is altijd prettig.”

Toch zijn er nog steeds punten waarop Bram zichzelf wil verbeteren. “Ik ben te lief. Ik zeg aan het begin van ieder jaar: ‘nu ga ik echt strenger zijn’, maar dat lukt me nooit. Soms is het een goede eigenschap, maar regelmatig snijd ik mezelf er ook mee in de vingers. Mijn slb-klas is namelijk ontzettend druk. Niet alleen ik, maar ook veel collega’s krijgen hen sommige dagen gewoon niet stil. En dan is teveel empathie niet altijd even praktisch. Maar ja, waar ligt dan die balans?”

Daarover praat Bram met zijn collega’s, waar hij ontzettend blij mee is. “Ik werd laatst gerustgesteld door iemand die nu 32 is en vertelde dat zij die balans pas na vijf jaar had gevonden. Er is dus nog hoop! Al denk ik dat het ook gewoon in mijn karakter zit.”

Bram en Aventus

Waarom Aventus op dit moment dé werkplek voor Bram is? “Hier kan en mag echt heel veel. Als je iets zegt, wordt er altijd naar je geluisterd. Hoe groot je idee ook is. Niets is te gek en iedereen mag meedoen. Het is een enorm bedrijf, maar totaal niet hiërarchisch. Ik zit hier goed.”