Maaike

‘Ik wil gewoon altijd alles weten’

Al van kleins af aan wilde Maaike alles, maar dan ook echt alles weten. “Toen ik vier jaar oud was, gingen we met de familie op vakantie. Ik zat toen bij mijn oom in de auto en bleef constant vragen stellen, over van alles. Hoe zit dit en hoe werkt dat? Hij werd echt gek van me”, lacht Maaike. Die nieuwsgierigheid kan ze erg goed kwijt in haar werk als senior adviseur leren en ontwikkelen.


“We zorgen voor de professionalisering van collega’s van Aventus om zo het onderwijs te verbeteren”, aldus Maaike. “Want uiteindelijk maken de docenten het onderwijs. We bieden trainingen voor verschillende vaardigheden om te zorgen dat het onderwijs nog meer aansluit op de praktijk. Om een training op maat te maken, ga ik in gesprek met teammanagers en vraag waar ze tegenaan lopen. Ik vraag telkens door om een goed plaatje te krijgen van de hele situatie. Ik wil alles weten.”

Autonomie

Op de basisschool wilde Maaike juf worden: de link met het onderwijs is er dus altijd al geweest. Na haar studie Toegepaste Psychologie leerde ze Onderwijswetenschappen kennen. “Ik had er zelf nog nooit over gehoord, maar een vriendin van mij deed dat als master. Als je zelf op school zit, denk je er niet over na dat er mensen werken aan de opbouw van een opleiding. Dus toen was mijn nieuwsgierigheid gelijk weer geprikkeld: hoe maak je eigenlijk een goede opleiding?”

Maaike krijgt een hoop vrijheid en vertrouwen om te zorgen dat het onderwijs zo goed mogelijk is ingericht. “Zo merkte ik bijvoorbeeld dat we weinig aandacht hadden voor suïcidepreventie onder studenten. Wat doe je als je merkt dat iemand echt niet goed in diens vel zit? Vervolgens peilde ik in de organisatie of er behoefte was aan preventie. Dat bleek het geval en dus werkte ik het plan uit en organiseerde een training. Eindstand: het was een enorm succes. Het stuk vrijheid en vertrouwen wat je daarin krijgt is enorm waardevol.”

Menselijk aspect

In haar werk zoekt Maaike ook graag de verbinding op, echt het menselijke aspect. “Ik vind het heel leuk om met anderen samen te werken, die verbinding op te zoeken en mensen op hun gemak te stellen. Dat is ook iets wat ik vanuit vroeger herken aan mezelf. Ik probeerde altijd te zorgen dat iedereen het leuk en goed had. Als er op de basisschool een meisje gepest werd, ging ik juist met haar spelen. Dat helpende zit altijd al in me.”

En die kwaliteit kan Maaike ook kwijt in haar werk. “Het goed ontwikkelen van een training hangt voor mij ook samen met nieuwsgierig zijn, en goed uitvragen wat collega’s willen. Als collega’s meer vaardigheden krijgen, worden studenten er ook beter van. En dat vind ik erg leuk, dat je bezig bent met de ontwikkeling van mensen.” Tijdens haar werk heeft Maaike ook genoeg ruimte om zichzelf te ontwikkelen. “Mijn leidinggevende vraagt aan me wat ik nodig heb voor mijn eigen ontwikkeling. Als ik bijvoorbeeld een training of cursus zie die mij verder zou helpen in mijn werk, kan ik die gewoon volgen. Zo heb ik al diverse symposia gevolgd.”

Ook de omgang met collega’s is precies zoals Maaike het wil. “De sfeer binnen Aventus is prettig, iedereen is aardig tegen elkaar en maakt gezellig een praatje. Daardoor voel ik me echt thuis. Vooral binnen ons team zijn we heel open naar elkaar. Dat versterkt de vertrouwensband.”