Esther

‘Elke dag zorgen dat studenten ontwikkelen: dat voelt goed’

Esther werkt al sinds 2001 bij Aventus: ze vervulde verschillende functies en is nu projectleider bij het loopbaancentrum. Een baan die echt bij haar past, want – zoals ze het zelf zegt – houdt ze ervan om zich tegen dingen aan te bemoeien. “Ik ben een kartrekker en zit nu in een fase waarin dat ook goed past. Het contact met studenten was leuk, maar ik mis het niet. Ik kan nu namelijk leuke dingen doen waarmee ik ervoor zorg dat studenten alles krijgen wat ze nodig hebben om zich te ontwikkelen.”


Nadat ze haar opleiding sociaalpedagogisch werk bij Aventus afrondde, werd Esther meteen gevraagd om te komen werken als docent. “Dat wilde ik toen nog niet”, legt ze uit. “Ik was jong en wilde nog doorstuderen. Maar na een paar jaar kwam ik toch terug bij Aventus. Voor ik het wist, stond ik voor de klas en gaf ik sociale vakken over bijvoorbeeld groepsdynamica en andere sociale aspecten. Ik heb daarna bij meerdere sectoren lesgegeven en heb tegelijkertijd mijn studie omgangskunde in deeltijd afgemaakt. Vanuit daar werd ik loopbaanexpert, wat we nu begeleidingsdeskundige noemen.”

Door blijven leren

Dat Esther zoveel verschillende dingen heeft geprobeerd, past wel bij haar. “Ik hou van nieuwe dingen doen, ontwikkelen en leren. Er komt altijd wel weer een punt waarop ik denk: ‘oh tof, laat ik dát eens proberen’.” Zo zat er ook weleens een functie tussen die minder op haar lijf geschreven was. “Ik ben een half jaar teammanager geweest, maar dat was niet zo mijn ding. Mijn huidige projectleiderschap bij het loopbaancentrum past daarentegen wel bij me: ik weet waar ik aan moet werken en wat het eindresultaat moet zijn. Die duidelijkheid vind ik prettig. Binnen die kaders is er genoeg ruimte om met collega’s te overleggen wat goed is voor onze studenten. Daar word ik enthousiast van!”

Dat ze al zolang bij Aventus werkt, heeft zo z’n voordelen. “Ik heb veel mee mogen ontwikkelen en studies naast mijn werk mogen doen: in 2019 rondde ik bijvoorbeeld nog een master af. Superfijn dat ik al die kansen en mogelijkheden heb gekregen.” Al vraagt ze zich ook weleens af wat er búiten de Aventus-wereld nog allemaal is. “En dus nam ik een jaar verlof om na te denken over wat ik wil. Ik heb bijvoorbeeld altijd in de horeca gewerkt, daar wilde ik weer iets mee. Zo kwam ik uiteindelijk bij een opleiding tot theesommelier terecht. Ik vind het belangrijk om meerdere passies te combineren: mijn passie om studenten te helpen in hun zoektocht én me bezighouden met mijn liefde voor thee. Die opleiding volg ik nu één dag in de week naast mijn werk.”

School van studenten

Esther vindt de sfeer bij Aventus heel prettig. “Ik voel me vooral thuis in het team waarin ik werk. De afdeling bij het loopbaancentrum is heel leuk, omdat er allemaal mensen werken die zich echt in willen zetten voor onze studenten. We denken na over wat jongeren willen en nodig hebben, en zetten hun belangen voorop. Dat is toch wel het belangrijkste bij Aventus: welke functie je ook hebt, we denken altijd na over hoe we onze studenten het beste kunnen bieden. Het is uiteindelijk echt hún school”, benadrukt ze.

De school voelt soms als een dorp op zich. “In zo’n grote organisatie ontmoet je veel nieuwe mensen bij projecten, dat maakt het heel dynamisch. De laatste jaren is dat persoonlijke contact steeds beter geworden: we luisteren naar elkaar en onze studenten. Een fijne sfeer om in rond te lopen. Een grote school maakt ook dat het lastig is om de lijnen kort te houden en effectief samen te werken, maar die uitdaging ga ik graag aan. Ook al duurt dat soms even.”