Ellen

‘Met creativiteit kom je een heel eind’

Ze was Leraar In Opleiding (LIO) op Curaçao (PSC) en gaf gastlessen op een University of Applied Sciences in Finland (AOMK), maar toch kwam Ellen weer in Nederland terecht. Ze werkte toen eerst op het hbo, maar maakte daarna de switch naar het mbo. “Ik zocht een uitdagende baan, verandering en innovatie. Een onderwijsfunctie met echte aansluiting op het werkveld. Nu ben ik als teammanager de verbinder tussen onze opleidingen en de praktijk, en tussen het mbo en het hbo of middelbaar onderwijs. Het is één groot avontuur.”


Ellen kan haar creativiteit goed kwijt in haar werk. “Ik denk continu na over hoe we als team ons onderwijs kunnen laten aansluiten bij onze studenten en op het werkveld. Ik geloof ook niet dat je binnen vier muren leert: je leert door te doen. Stralend falen, glunderend blunderen, zeg ik altijd. Zo ging ik zelf vijf keer naar het buitenland terwijl ik niet eens heel goed Engels kon, vond ik zelf. En bij mijn oude werkgever gaf ik college in het Engels. Met creativiteit kom je een heel eind en leer je ontzettend veel.”

Maar dat creatieve zit ‘m ook in oplossingen bedenken voor bijvoorbeeld ons studiepuntensysteem en het aankomende modulair onderwijs. “We hebben zogeheten portefeuillehouders in ons team: iedereen houdt zich naast z’n reguliere taken ook met andere zaken bezig. Zo hebben de portefeuillehouders kwaliteit en onderwijs bijvoorbeeld een sectoroverstijgend voorstel gedaan voor studiepunten zodat er wat meer inzicht en houvast is. Als team en teammanager heb je dus echt invloed op de gang van zaken binnen het onderwijs.”

Grenzen verleggen

Doet Ellen dat allemaal zelf? “Welnee, het is echt teamwork”, legt ze uit. “Ik ben heel ambitieus en zie altijd verbeteringen, maar ik moet leren om het rustiger aan te doen en te genieten van de vele behaalde resultaten. Ik word dan ook weleens teruggefloten door mijn team en moet dan even een pas op de plaats maken. Die betrokkenheid is heel fijn. We hebben een cultuur gecreëerd waarin we elkaar durven aanspreken: of je nou docent, leidinggevende of teammanager bent. Daar ben ik trots op.”

Ellen blijft zelf ook doorleren en haar eigen grenzen verleggen. “Aventus is een goede werkgever als het gaat om scholingsmogelijkheden. Zo zijn we een leiderschapstraject aan het volgen waarbij je anders leert denken en nieuwe perspectieven ontdekt. Superhandig, want het mbo is volledig nieuw voor mij en ik ben dus op zoek hoe ik mijn kennis van het hbo hier kwijt kan. Dat is mijn grootste leerschool. De Aventus Academie is ook echt een cadeau.” Of er ruimte is om veel te leren? “Zeker, je mag hier fouten maken en dingen uitproberen. Je moet érgens beginnen, toch?”

Wow-gevoel

Wat Ellen ook merkt, is hoe belangrijk persoonlijke aandacht is bij Aventus. “Als je hier binnenkomt, heb je meteen een wow-gevoel. Er hangt een prettige sfeer en je krijgt een warm welkom: van de beveiliging tot aan je directe collega’s. Iedereen is attent en vriendelijk.” Dat persoonlijke komt ook tot uiting in contact buiten werktijd. “We houden vrijdagmiddagborrels en feliciteren elkaar of wensen elkaar beterschap. Daarnaast is er natuurlijk wel gewoon werk aan de winkel, maar relaties tussen collega’s en met studenten krijgen volop ruimte.”