Ellen

‘Als ik anderen zie bloeien en groeien, voel ik me trots’

Een kleine tien jaar geleden kwam Ellen als interim-manager bij Aventus binnen. Na twee jaar verloor ze haar hart aan de organisatie en besloot ze langer te willen blijven. En dus solliciteerde ze als lid van het college van bestuur. “Het is een enorm warme organisatie. Iedereen staat voor je klaar en wil je helpen. Ik voelde me er vanaf het eerste moment ongelofelijk welkom.”


Ellen werkt graag in het mbo, omdat ze er een stukje van zichzelf in terugziet. “Mbo’ers zijn echte aanpakkers, steken hun handen uit de mouwen en gaan ervoor. En zo ben ik ook. Ik mocht niet studeren van mijn ouders, dus ik ging aan het werk met alleen een havo- en typdiploma op zak”, vertelt ze. “Later in mijn loopbaan heb ik wel een aantal studies gevolgd. Zo kwam ik erachter dat er meerdere routes zijn waarmee je op je pootjes terechtkomt.” De aanpak-mentaliteit van Aventus-medewerkers viel meteen bij Ellen in de smaak. “Het brengt een goede sfeer met zich mee. We zijn behoorlijk ‘down to earth’ en je merkt ook aan de docenten dat ze er alles voor over hebben om de studenten verder te helpen.”

Zien en gezien worden

Sinds september 2022 is Ellen voorzitter van het college van bestuur. “Ik begon mijn werkende leven als administratieve kracht, dus ik ben niet iemand die vanuit de schoolbanken meteen bestuurder is geworden. Ik kwam op redelijke jonge leeftijd in leidinggevende functies terecht en werd gezien door de mensen om mij heen. Zij gaven mij vervolgens de kans om me verder te ontwikkelen. Ik weet dus hoe belangrijk het is dat je gezien wordt. In mijn huidige rol als bestuurder probeer ik ook oog te houden voor mensen en wat zij nodig hebben in hun ontwikkeling. Werken voor en met mensen en niet ‘regeren’ vanaf de vierde verdieping.”

Vertrouwen uitdragen

Samen met een collega-bestuurder is Ellen eindverantwoordelijk voor het reilen en zeilen van de organisatie. “Het is onze taak om het overzicht en de focus te behouden, en ervoor te zorgen dat collega’s hun werk goed kunnen uitvoeren.” Een paar jaar geleden zette Aventus in op een nieuwe onderwijsvisie om zo het onderwijs maatwerkgerichter en flexibeler te maken. “Het is aan ons om duidelijke kaders te scheppen waarbinnen we met z’n allen op pad gaan. Maar hoe we dat precies invullen, laat ik graag over aan de professionals. Die balans tussen kaders, ruimte en vertrouwen is soms een zoektocht, maar wel een belangrijk vertrekpunt voor hoe wij graag werken. Zo geeft iedereen vanuit zijn eigen rol een positieve bijdrage aan onze onderwijskwaliteit. Samenwerken is dan ook iets wat ik graag doe. Ideeën uitwisselen, geprikkeld worden en samen tot nieuwe inzichten komen. Samen kom je immers verder dan alleen.”

Welke functie je ook hebt, jezelf blijven ontwikkelen is erg belangrijk. Zo vindt ook Ellen: “Boeken, masterclasses of via collega’s: ik sta ervoor open om te blijven leren. En daar biedt Aventus ook genoeg mogelijkheden voor. De ontwikkeling van onze collega’s is echt een prioriteit. Op dit moment lees ik bijvoorbeeld het boek Socrates op sneakers. Dat boek gaat over luisteren naar mensen in plaats van gelijk een mening klaar te hebben. Feedback vragen moet je soms organiseren en dat probeer ik ook echt in te passen in mijn werk. Dat vind ik belangrijk, want alleen met goede feedback kun je doorgroeien.”

Dat groeien en bloeien vindt Ellen vooral mooi om bij anderen te zien. “Ik ben trots op het moment dat de mensen om mij heen opbloeien. Bijvoorbeeld als je na elk studiejaar al die foto’s voorbij ziet komen van de diploma-uitreikingen: al die jonge en stralende mensen die aan het begin van hun werkende levenspad staan. Daar doen we het met z’n allen voor!”