Bodine

‘Aventus is een heel menselijke organisatie’

Tijdens haar schooltijd was ze zelf student bij Aventus in Zutphen. Toen Bodine besloot de opleiding tot docent Nederlands te volgen, was het voor haar dan ook snel duidelijk waar ze haar LIO-stage zou lopen. “Ik had een fijne herinnering aan de school en wist hoe ze daar te werk gingen. Laat ik het gewoon proberen, dacht ik.”


Zo gezegd, zo gedaan. “Ik werd aangenomen en heb het dat jaar heel erg naar mijn zin gehad. Vervolgens heb ik dat stagejaar goed afgerond en kreeg ik als klap op de vuurpijl een baan aangeboden als docent Nederlands voor de sector dienstverlening niveau 2 in Deventer. Mijn geluk kon niet op.”

Aan de andere kant staan

Dat Bodine voor Aventus koos, was niet alleen vanwege de sfeer. Ook zag ze ontwikkelpunten in het onderwijs daar waar ze graag aan bij wilde dragen. “Tijdens mijn eigen schooltijd merkte ik dat je vanaf het begin gelijk werd losgelaten. Zelf plannen, vragen stellen en het initiatief nemen. Dat is best een grote stap als je van het voortgezet onderwijs komt. Ik vond dat daar wel wat meer een middenweg in gevonden kon worden.”

Vanaf het begin van haar docententijd heeft ze daar dan ook bewust bij stilgestaan. “Dan probeerde ik toch die structuur aan te bieden en studenten even aan het handje meenemen om ze te leren hoe ze bepaalde vragen het beste kunnen stellen. En die begeleiding vind ik ook erg leuk om te doen. Je gaat gelijk meer de verbinding aan met je studenten én leert ze beter kennen.”

Als net afgestudeerde heeft Bodine ook het gevoel dat haar studenten meer open naar haar zijn dan misschien naar sommige collega’s zijn die langer in het onderwijs zitten. “Je staat dichterbij ze, dus bent misschien wat makkelijker te benaderen. Ze hebben het idee dat ik wel begrijp waar ze mee zitten, omdat ik het zelf ook onlangs nog heb meegemaakt.” Maar ieder voordeel heeft ook zo zijn nadeel voor de studenten “Ik was zelf niet zozeer een voorbeeldstudent, dus ik herken smoesjes van mijn studenten meteen.”

Blijven ontwikkelen

Ondanks dat ze pas een jaar werkt als docent gaat ze binnenkort aan de slag met bijscholing tot rekendocent. “De rekeneisen in het onderwijs zijn veranderd en vanaf nu is het verplicht dat studenten het vak rekenen halen. Dus ik zag het als de perfecte gelegenheid om mezelf bij te scholen. En dat wordt allemaal via Aventus geregeld, heel fijn. Na mijn studie wilde ik eerst een tijdje niks van schoolboeken weten. Laat me maar gewoon even werken en ervaring op doen. Maar nu ik eenmaal aan de slag ben, wil ik mezelf blijven ontwikkelen. Zo wil ik mezelf uiteindelijk opwerken tot senior docent.”

Teammanager worden, sluit Bodine ook zeker niet uit. “Je weet natuurlijk nooit hoe het gaat lopen. Maar ik kan wel met zekerheid zeggen dat ik in het onderwijs blijf. Ik vind het zo’n leuke omgeving om in te werken. Met name door de doelgroep waar je mee werkt. Je kennis kunnen overdragen en ze een fijne schooltijd geven, daar geniet ik van.”

Toegankelijke en warme sfeer

Maar naast haar studenten zorgen ook haar collega’s voor die fijne werkomgeving. “Ik vind de sfeer binnen Aventus heel warm. Alles is bespreekbaar en dat zorgt voor een gemoedelijke sfeer. We hebben sinds kort nieuwe managers en ook die zijn heel toegankelijk. Dat maakt ook dat je dingen bespreekbaar durft te maken en een stapje vooruit kunt zetten samen. Met mijn team heb ik goed contact en we houden elkaar ook in de gaten. We schieten elkaar te hulp als we zien dat de ander het moeilijk heeft.”

Bodine voelt zich helemaal thuis bij Aventus. “Het is een grote organisatie, maar er wordt wel veel aan gedaan om die verbinding met elkaar te voelen. Borrels, uitjes of sectordagen bijvoorbeeld. Ook al doen we niks en zijn we gewoon bij elkaar, het is fijn om te zien met wie je werkt.”

Naast haar werk doet Bodine acrobatiek op hoog niveau. “Laatst had ik een belangrijke wedstrijd en dan krijg ik ook appjes van mijn managers waarin ze me succes wensen. Daardoor voel je je gewoon gehoord en gezien. Collega’s willen altijd op de hoogte blijven van hoe het gaat, ook qua gezondheid en privé. En daarin merk je dat het oprecht is. Het is een heel menselijke organisatie.”