Anouk

‘Als je je best doet, kun je heel veel bereiken’

Lange tijd had Anouk in haar hoofd dat ze iets al perfect moest kunnen voordat ze ergens aan begon. Toen ze teammanager werd, leerde ze dat dat helemaal niet hoeft. “Iedereen heeft op elke plek iéts te bieden. Daarnaast hoef je niet vanaf het begin alles te kunnen: je leert steeds wat bij en daardoor blijf je groeien. Welke functie je ook doet, iedereen heeft ontwikkelpunten en niemand is perfect.”


In haar rol als teammanager is Anouk zich daar nog bewuster van geworden. “Toen ik docent was en onderwijskundige taken had, vroeg ik me af of ik wel teammanager kon worden. Ben ik in staat om anderen te begeleiden, coachen en mee te nemen? Maar door gewoon de stoute schoenen aan te trekken en ervoor te gaan, kwam ik erachter dat de functie heel goed bij me past, ik vind het namelijk erg leuk om mensen te begeleiden. Daarbij denk ik dat als je gedreven en passievol genoeg bent, je alles kunt.”

Coachende rol

Dat is ook precies wat Anouk meegeeft tijdens de gesprekken met haar collega’s. “Misschien loop je wel een keer tegen de lamp aan, maar dat is ook een leermoment. Als ik merk dat een collega niet op de juiste plek zit, gaan we samen kijken naar wat die nodig heeft en wat dan wel de juiste plek is. Het coachende gedeelte en de groei van mensen meemaken, vind ik dan ook heel leuk om mee bezig te zijn. Maar ik ben ook heel blij dat ik me ook bezig mag houden met onderwijskundige vraagstukken om zo samen met ons team het onderwijs vorm te geven.”

Dat Anouk het onderwijs in zou gaan en deze coachende rol zou aannemen, was niet vanzelfsprekend. “Toen ik afgestudeerd was en aan de slag ging als kapper, wist ik niet waar ik nou echt blij van werd. Toen heb ik contact opgenomen met mijn oud-docenten om advies te vragen: zij zagen gelijk dat ik docent moest worden. Ik gaf namelijk al trainingen in de salon waar ik werkte en hielp daarbij graag andere mensen verder. Toen heb ik mijn PDG (Pedagogisch Didactisch Getuigschrift) behaald, hiermee laat je zien dat je als mbo-docent pedagogisch en didactisch bekwaam bent. En zo ben ik vervolgens als stagiaire binnengekomen bij Aventus.”

“Van stagiaire ging ik naar onderwijsassistent en van onderwijsassistent naar instructeur. Vervolgens heb ik via de Aventus Academie een hbo-opleiding weten te volgen en toen ben ik uiteindelijk docent geworden. De opleidingsmogelijkheden binnen Aventus zijn heel groot, ik krijg veel ruimte om mezelf in de breedte en diepte ontwikkelen. Om nog verder te groeien, heb ik ook via Aventus een opleiding aan de universiteit gedaan. Dat was het moment dat ik voelde dat het weer tijd was voor iets nieuws. Sinds drieënhalfjaar ben ik dan ook teammanager bij de sector Zorg en Welzijn.”

Een echt onderwijsdier

En dat doet Anouk met heel veel plezier. “Ik merk dat ik een onderwijsdier ben. Ik houd van de groei en verbinding met mensen. Daarnaast zit ik bij Aventus heel erg op mijn plek: de sfeer is goed en fijn. Ik ben blij dat we niet zo’n hele bureaucratische en zakelijke sfeer hebben. Iedereen kan het met elkaar vinden en wil elkaar helpen.”

Wat betreft de toekomstgerichtheid gaat het volgens Anouk steeds meer de goede kant op. “We zorgen ervoor dat ons onderwijs blijft aansluiten op de veranderende markt. En dat gaat binnen onze organisatie op sommige niveaus sneller dan op de andere. Dat is niet erg, als we er maar mee bezig zijn. Zo kijken we in ons team ook met een kritische blik naar de organisatie: gaan we mee met de tijd? Daarnaast staat Aventus de laatste jaren steeds meer en beter open om niet iedereen op dezelfde plek te houden, maar echt te kijken wat de competenties van iemand zijn. Om daar gebruik van te maken en niet alleen maar een lege plek in te vullen. Dat zijn fijne ontwikkelingen.”